top of page

Kászonjakabfalva

A községközponttól délre négy km-re fekszik Kászonjakabfalva. Barokk stílusú templomát 1808-ban építették a Szentlélek tiszteletére, mai formáját 1816-ban nyerte el. Jakabfalván a 17. század közepétől működik oktatási intézmény, katolikus iskolaként indították, majd az állam hatáskörébe került át.

A faluból minden irányba gyalogtúrákat lehet szervezni, lebilincselő látvány fogadja a látogatót. Nemrég még a turisták kedvelt üdülőhelye, a gyógyulni vágyók paradicsoma volt ez a környezet. A falutól mintegy 5 km-re híres gyógyfürdő működött. A források gyógyhatását hamar felismerték, már a 19. század elején hasznosították.

A szénsavas, jódos, lítiumos vizet ivókúraként főleg gyomorbántalmakra ajánlják. A Kászon Gyöngye forrás körül először szabadtéri medencét létesítettek, majd Salutaris néven palackozni kezdték a zamatos borvizet, később pedig meleg kádas fürdőt is építettek. A fürdőtelepről hosszú, fasorral szegélyezett sétány vezet a veresszéki telep felé. A faligetben faasztalok és padok várták a kirándulókat.

A háború idején az átvonuló front majdnem mindent lerombolt. Az 1948-as államosítás után csak a töltőde működött tovább, 1990-ig. Ma a telepek magánkézben vannak, a Veresszéki fürdőt újjáépítik és ezzel újra kaput nyitnak a gyógyturizmusnak. 

bottom of page