Kászonfeltíz

Kászonszék legészakibb települése Feltíz. Csupán a házszámok újrakezdése jelzi, hogy ez Altíztől különálló település. Számos gyógyvizű forrása van, a fehérkői Szent István forrás vizét 1893 és 1944 között palackozták. A Szemvíz nevű vize szintén gyógyhatású.

Itt is megfigyelhetők a határőr székelyek jellegzetes építkezési szokásai. Érdekes a kapuk szerkezete, formája: díszítésük valamivel egyszerűbb, mint más székely településeken. A múlt század elején terjedt el a téglaoszlopos kapu építése. Ennek előtte az ilyen szerkezetű kapukat kőből készítették. Ezek jóval nagyobbak, és erősebbek, mint a fából ácsolt kapuk. Feltíz hagyományai, szokásai, rendezvényei közösek a szomszédos falvakéval. Pár éve összművészeti tábornak adnak helyet a térségben. A Minimum Party-t 1996-ban indította útjára a Kolozsvári Magyar Diákszövetség.

Az egyhetes alkotótábor kezdetben Kászonjakabfalván zajlott, majd Tiszástőre költöztették a rendezvényt. A Minimum Partyn fotó, film, zene, kísérleti színház, irodalom, esztétika, ötvös és zsonglőr műhelyek működnek. Mindezek mellett előadásokat, fórumokat tartanak neves szakemberekkel.

ügyfélfogadás

Hétfő- Csütörtök: 9-15 óra

Péntek: 9-13 óra

Kérések leadása az ügyfélfogadás ideje alatt bármikor lehetséges. 

Az igazolásokat, bizonylatokat a kérés leadása után következő hétfői vagy csütörtöki napon lehet kivenni. 

elérhetőségek

Comuna Plăieșii de Jos

str. Plăieșii de Jos, nr. 235

Cod poștal: 537235

Județul Harghita, România

tel/fax: 004 0266 333 010

© 2023 by HARMONY. Proudly created with Wix.com